Projekt LIFE ARTEMIS

Osveščanje, usposabljanje in ukrepanje za invazivne tujerodne vrste v gozdu

Informacije o projektu

Vir financiranja Evropska komisija, Ministrstvo za okolje in prostor, Mestna občina Ljubljana, lastna sredstva projektnih partnerjev
Trajanje julij 2016–oktober 2020
Partnerji Gozdarski inštitut Slovenije (upravičenec koordinator), Zavod RS za varstvo narave, Zavod Symbiosis, Zavod za gozdove Slovenije (pridruženi upravičenci)

Opis projekta

Logo LIFE ARTEMISInvazivne tujerodne vrste prestavljajo veliko nevarnost tudi slovenske gozdove. V projektu LIFE ARTEMIS vzpostavljamo sistem zgodnjega obveščanja in hitrega odzivanja, v katerega se bodo vključili profesionalni gozdarji, zasebni lastniki gozdov in drugi zainteresirani prostovoljci.

V času projekta se odvija nacionalna ozaveščevalna kampanja, s katero želimo okrepiti zavedanje o pomenu zgodnjega odkrivanja tujerodnih vrst ter spodbuditi javnost, da po svojih močeh prispevajo k blažitvi negativnih vplivov zaradi tujerodnih vrst.

V letu 2017 smo vzpostavili celovit informacijski sistem Invazivke (www.invazivke.si), prek katerega lahko profesionalci in prostovoljci sporočajo podatke o tujerodnih vrstah.

Na območju Krajinskega parka Rožnik, Tivoli in Šišenski hrib bomo s pomočjo prostovoljcev izvedli kartiranje tujerodnih rastlin, ter v letih 2018 in 2019 tudi odstranili. Istočasno bo potekala tudi nacionalna kampanja, v kateri bomo lastnike zasebnih gozdov spodbujali k odstranitvi dreves, ki so okužena z javorjevim rakom.

Projekt LIFE ARTEMIS vodi Gozdarski inštitut Slovenije s partnerji Zavodom RS za varstvo narave, Zavodom Symbiosis, so. p., ter Zavodom za gozdove Slovenije. Sofinancirajo ga Evropska komisija, Ministrstvo za okolje in prostor ter Mestna občina Ljubljana.

Spletna stran projekta Facebook

You are donating to : Zavod Symbiosis

How much would you like to donate?
5 € 10 € 20 €
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...