Uredba EU o tujerodnih vrstah

Osveščanje o invazivnih tujerodnih vrstah, Uredbi (EU) št. 1143/2014 o preprečevanju in obvladovanju vnosa in širjenja invazivnih tujerodnih vrst in o odstranitvi orjaškega dežena

Informacije o projektu

Vir financiranja Ministrstvo za okolje in prostor (naročnik)
Trajanje junij 2016–oktober 2016, maj 2017–november 2017
Partnerji

Opis projekta

Tujerodne vrste imajo v državah Evropske unije vse večje negativne vplive na biotsko raznovrstnost. Po več letih usklajevanj je bila oktobra 2014 sprejeta Uredbo (EU) št. 1143/2014 Evropskega parlamenta in Sveta o preprečevanju in obvladovanju vnosa in širjenja invazivnih tujerodnih vrst. Uredba omogoča usklajeno delovanje držav članic na področju invazivnih tujerodnih vrst. Uredba je stopila v veljavo 1. januarja 2015, celovito pa se izvaja od avgusta 2016. Evropska komisija je namreč poleti 2016 sprejela še izvedbeno Uredbo EU 1141/2016, s katero je bil sprejet seznam invazivnih tujerodnih vrst, ki zadevajo Unijo. Poleti 2017 je bila sprejeta prva dopolnitev seznama, tako da je zdaj z evropsko uredbo reguliranih skupaj 49 vrst. Nekatere so prisotne tudi v Sloveniji.

Za invazivne tujerodne vrste, ki zadevajo Unijo, od avgusta 2016 veljajo najstrožji ukrepi za preprečitev širjenja. Vse te vrste je prepovedano: vnašati v Unijo, razmnoževati, gojiti, prevažati, kupovati, prodajati, uporabljati, izmenjevati, posedovati ali jih izpustiti v okolje. Dovoljenih je le nekaj izjem, ki se nanašajo na posedovanje hišni živali, prodajo v prehodnem obdobju ter za opravljanje raziskav o invazivnih tujerodnih vrstah ali njihovo ohranjanje ex-situ.

V okviru naročila ministrstva smo opravili naslednje naloge:

  1. odstranitev orjaškega dežena in zagotovitev informativnega materiala o odstranitvi
  2. predstavitev vsaj 20 invazivnih tujerodnih vrst, ki zadevajo Unijo in zagotovitev njihovih fotografij (20 fotografij)
  3. predstavitev Uredbe 1143/2014/EU in razlago, kaj izvajanje uredbe prinese izbranim deležnikom
  4. materiali za identificiranje invazivnih tujerodnih vrst, ki zadevajo Unijo.

Gradiva so ministrstvu v pomoč pri osveščanju različnih ciljnih skupin in so objavljena na njihovih spletnih straneh za področje tujerodnih vrst.

V letu 2017 smo nadaljevali z odstranjevanjem orjaškega dežena. Gradiva bomo dopolnili z opisi novih tujerodnih vrst ter posodobili določevalne ključe.

Spletna stran ministrstva

 

You are donating to : Zavod Symbiosis

How much would you like to donate?
5 € 10 € 20 €
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...